Wat doet een ploegleider?

Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Hoewel het woord voor zichzelf spreekt, kom je in de sportwereld vaak andere functies tegen: trainer, coach, aanvoerder, begeleider, manager of jeugdleider. Je hebt een ander beeld bij elke functie maar hoe langer je over er na denk hoe grijzer het verschil wordt. De overeenkomst is dat hij of zij “het hoofd van de ploeg is met onder zijn vleugels een team ambitieuze sporters.” Maar wat een ploegleider dan precies doet is lastig te zeggen en zal bij elke ploeg ook anders zijn.

De makkelijkste manier om het uit te leggen is wat er allemaal moet gebeuren om een team tijdens de wedstrijden hard te laten schaatsen. Er moet eerst een team zijn, deze moet ingeschreven worden bij de KNSB, er moet kleding geregeld worden, individuele trainingen, trainingskampen, wedstrijdtactiek, mentale begeleiding, Weissensee en een hoop andere organisatorische zaken. Voordat je denkt dat ik niet meer aan werken toe kom om dit allemaal voor elkaar te krijgen, ik doe dit gelukkig niet allemaal alleen. Met Richard Sijm hebben we een teammanager die een hoop regelwerk werk op zich neemt. Hij regelt ook samen met Michelle de sponsoring.

Om de dames fysiek zo goed mogelijk aan de start te krijgen heb ik de hulp van de beroemde Kurt Wubben. Hij is net als ik onderdeel van het trainersteam van de gewestelijke marathonselectie van Zuid-Holland. Als selectie geven wij twee keer in de week een training en voor de andere trainingen schrijft Kurt een schema voor de dames. Er zijn bij andere ploegen genoeg ploegleiders die zelf de trainingsschema’s schrijven. Jillert Anema vervult die dubbelrol bijvoorbeeld.

Door Richard en Kurt kan ik me zo veel mogelijk bezighouden met het sportieve gedeelte rondom de trainingen en wedstrijden. De meest herkenbare taak van een ploegleider is langs de kant staan bij de wedstrijden: vooraf de teamtactiek bepalen, dan het aanpakken van de jasjes en laatste tips meegeven, koersinformatie tijdens de wedstrijd geven en na afloop de dames weer opvangen. Buiten de wedstrijden probeer ik zo veel mogelijk sport- en wedstrijdkennis aan ze over te brengen, vertrouwen te geven en bij te sturen waar nodig. Ook heb ik het geluk dat ik zelf nog fit genoeg ben en nog een aardig rondje kan schaatsen. Hierdoor doe ik vaak mee met de trainingen van de dames. Zo zit ik bijvoorbeeld achter ze op de training om ze aan te moedigen dat laatste druppeltje uit de tank te halen of zit ik juist op kop te rijden zodat ze op wat hogere snelheid kunnen trainen.

De laatste belangrijke taak van een ploegleider is om van het team op papier een team in het echt te maken. De beste methode is hiervoor om veel gezamenlijke trainingen en trainingskampen te hebben. Dit klinkt heel makkelijk maar probeer maar eens vijf agenda’s op elkaar af te stemmen die al overlopen met school, werk, gewone training en een vriendje. “Kan je sowieso wel een echt team bouwen met alleen maar dames, dat is toch altijd jaloezie, gezeur en toestand?” Hoor ik ook vaak. Het het klopt dat mannen en vrouwen nu eenmaal anders in elkaar zitten. Maar na acht jaar in een mannenteam vind ik het juist leuk en verfrissend. En ik weet niet op welk team die uitspraak gebaseerd is, maar met deze vier schatten van dames is er zo weinig toestand dat het bijna mannelijk saai wordt….

Foto tijdens de trainingsdag na de eerste schaatsmeters

 

Sorry, comments are closed for this post.