Een weekend vol kilometers

Als marathonschaatser maak je veel kilometers. Er worden veel kilometers op de fiets gemaakt in de zomer, de wedstrijden zijn 30 tot 200 kilometer, maar de meeste kilometers maak je toch in de auto. Drie keer in de week naar de ijsbaan om te trainen en in het weekend het hele land door voor wedstrijden. Dit weekend werden er nog meer gemaakt dan normaal omdat het een weekend vol wedstrijden was.

De eerste kilometers waren zaterdagmiddag naar en tijdens de Residentiecup in Den Haag. Dit is een wedstrijd tussen de gewestelijke selecties van Nederland, die naast de klassieke langebaanafstanden ook een massastart omvat. Hierbij stond Tjilde aan de start om namens Zuid-Holland het vaandel hoog te houden. Tussen de andere junioren A wist ze met een ferme sprint haar voet als derde over de finish te drukken. Podium!

Vanuit Den Haag maakte Tjilde genoeg kilometers naar het vernieuwende Thialf in Heerenveen, waar de ‘gewone’ landelijke wedstrijd voor de KPN cup op het programma stond. Ondertussen was ik met Loesanne en Eline ook onderweg naar Heerenveen. Waar wij meer kilometers moesten maken vanwege de wegwerkzaamheden op de A6, pakten zowel Tjilde als Michelle de extra meters door de (filevrije) omweg via de afsluitdijk te nemen.
Intussen kwamen wij steeds meer in de files terecht en begon de tijd toch serieus te dringen. Met een silhouet van een vlechtende Loesanne in mijn achteruitkijkspiegel reed ik iets harder dan mag van mijn moeder het laatste stukje richting de ijsbaan. De meters die normaal worden ingelopen werd vervangen door een kort sprintje naar de WC en de schaatsen konden gelijk aan. Ondanks al het oponthoud en beperkte inlopen stonden de dames keurig op tijd aan de start en konden de meters op het ijs gemaakt worden! Het rondenbord liep af en de kilometers namen toe; het was een nerveuze wedstrijd die met snokken erg hard ging op het nieuwe ijs van Thialf. Michelle maakte de meeste meters tot nu toe in een wedstrijd. Mooie stijgende lijn! Na 80 rondjes werd het een massasprint. Buitenom, binnendoor, schuiven, schelden, proberen, tussenwurmen en volle bak gas geven de laatste ronden resulteerde in een beste seizoensuitslag: Eline werd 21e! Vlak daarachter drukte Loesanne als 24e haar schaats over de streep en Tjilde reed naar een puike 37e plaats. Ploegleider is tevreden!

Thailf
Loesanne en Tjilde in Thialf – Foto Johan Westenbroek

Maar het weekend was nog niet afgelopen. Op zondag werd de auto weer opgezocht om naar Den Haag te gaan om te strijden voor de titels op het Zuid-Hollands Kampioenschap. Eline stond aan de start in een peloton dat erg aan elkaar gewaagd was. Na een paar keer goed meespringen en oplettend rijden werd het toch een sprint. Met een ultieme jump wist ze zich op het derde schavot te zetten. Weer podium! Daarna was het de beurt aan ondergetekende. Ook al ben ik ploegleider, hier en daar probeer ik wedstrijdjes mee te pakken. De goede dag waarop ik stiekem hoopte kwam er niet en tegen het geweld van de landelijke mannen was ik net niet opgewassen. Maar met uiteindelijk een vijfde plek mag ik best tevreden zijn als ‘oude’ man. Op naar veel nieuwe kilometers aankomende week!

podium ZHK
Eline 3e op het Zuid-Hollands Kampioenschap – Foto Ben van Trierum

Sorry, comments are closed for this post.